Dat wat je in je draagt draag je uit… mijn zes tips voor meer bevlogenheid!

Deze week is het de week van de bevlogenheid.

Maar wat is bevlogenheid nu precies?

Dat vind ik lastig in woorden uit te leggen, omdat het meer een gevoel en een staat van zijn is. Het woord “bevlogen” is ook een zgn. bijvoegelijk naamwoord. Een woord wat naam geeft aan een toevoeging op iets. Voor mij is het dat extra stukje bezieling en geïnspireerde geestdrift wat je bijdraagt in dat wat je doet.

Als ik bevlogen ben dan bruis ik van de energie, gaat alles vanzelf en zit ik in een heerlijke positieve flow. Voor ik het weet is de dag voorbij en heeft die mij geen energie gekost maar energie gegeven.

Bevlogen mensen herken je ook meteen. Het zijn de mensen met een sprankeling in hun ogen en een glimlach op hun gezicht. Die dat wat ze doen ook met volle overtuiging en aandacht doen. Bevlogen mensen maken het verschil in een bedrijf. Als jij mag kiezen of je iets koopt van een verkoper die een standaard praatje houdt of van een groenteboer aan wiens lippen je hangt, omdat hij met zoveel passie praat over zijn verse producten, dan wordt de keuze makkelijk.

In mijn praktijk werk ik bijna elke dag bevlogen. Velen die met mij werken, kunnen en zullen dat ook beamen. Ik vind het werk wat ik doe namelijk zó leuk, dat ik als het ware altijd wel door zou kunnen gaan maar dat heeft ook weer een risico in zich. Als ik niet voldoende herstelmomenten inplan put ik mezelf op den duur uit. Ik moet daarom echt bewust tegen mezelf zeggen: “nu stop ik”! Dan pak ik mijn moment voor ontspanning. Ik heb geleerd waar mijn grenzen liggen ook al ga er zo nu en dan ook nog weleens overheen.

Gelukkig ben ik in de situatie dat ik ook heel veel bevlogen en gedreven mensen tegenkom bij bedrijven op de werkvloer en dat vind ik heerlijk en mooi om te zien! Elke week weer zie ik mensen die vol enthousiasme en gedrevenheid met hun werk bezig zijn. En dat werkt voor mij aanstekelijk!

Hieronder deel ik een aantal tips voor meer bevlogenheid. Let wel deze werken voor mij, wellicht is dat voor jou anders.

Tips voor meer bevlogenheid.

Zorg mentaal en fysiek eerst goed voor jezelf

Bevlogenheid is hard werken met aandacht, gericht op jezelf. Dus je verliest jezelf niet uit het oog. Het is niet alleen dag in dag uit jezelf suf werken. Neem regelmatig een korte break om te peilen hoe het met jouw energieniveau is. Let eens op je ademhaling en spierspanning.

De vragen die je jezelf een paar keer per dag hierbij kunt stellen zijn: Hoe is mijn ademhaling, hoe voel ik me? Neem ik wel voldoende rust of staat mijn meter in het rood? Wat ervaar ik?

Complimenten geven

Geef je collega eens positieve feedback. Het werkt aanstekelijk en zorgt voor een sneeuwbaleffect! Vergeet ook hierbij niet jezelf aan het einde van de werkdag een complimentje te geven voor alles wat je bereikt hebt. “heb ik toch maar mooi gedaan”!

Zeg nog een keer volmondig “ja” tegen je baan

Weet jij nog waarvoor je voor je baan hebt gekozen destijds? In principe is iedereen bevlogen die net aangenomen is bij een nieuwe baan. Soms is je baan niet je droombaan maar past het op dat moment en jouw situatie wel bij wie je bent. Wat zijn jouw drijfveren? Wat is voor jou belangrijk?

Durf te dromen

Deel je dromen met anderen. Er is vaak, ook in de eigen organisatie meer mogelijk dan je denkt. Praat daarom gerust eens over je dromen met collega’s of je leiding gevende.

Wees zuinig op je energiebronnen

Kom erachter wat jou energie geeft. Die energiebronnen laden namelijk je batterij op en ondersteunen je activiteiten voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Denk ook aan voldoende afwisseling in je bezigheden zoals microbreaks, regelmogelijkheden, samenwerking, wandelbespreking, feedback momenten.

Reflecteer dagelijks op je eigen functioneren

Stel jezelf aan het eind van de dag de volgende vragen Wat ging er goed vandaag en hoe kwam dat? Wat wil ik een volgende keer anders doen en denk hierbij in kleine stapjes?

Ik wens jullie een energieke week toe en maak er samen met je collega’s een fijne bevlogen week van vol met passie en plezier.

Marielle