En toen had ik “ineens” een burn-out.

Je voelde je al langer wat gehaast. Dat was ook niet gek met al die balletjes die je tegelijk in de lucht wilde houden; je zorg voor je kinderen, een leuke maar drukke baan, hobby’s, sociale contacten onderhouden en natuurlijk ook nog jezelf blijven ontwikkelen. Je was die sterke vrouw die de wereld aankon en werkte hard. Soms voelde je het wel de stille signalen van je lichaam. Gespannen schouders en heel soms als je jezelf voorbij liep, dan was er ineens die druk op je borst. Daar stond je niet al te lang bij stil, want er was genoeg te doen en het zou wel over gaan. Doorgaan, doorgaan, altijd maar doorgaan.

 Een onenigheid met je collega was de druppel. Je voelde je niet gezien en gewaardeerd. Je maakte je er diep van binnen enorm druk over. En ja toen zomaar ineens stond je op een dag stil in de supermarkt, terwijl je hoofd nog vol was van het piekeren en je ook nog een boodschappenlijstje aan het afwerken was.

Je hartslag was onaangenaam hoog. Je adem stokte in je keel…en je kon niets meer doen, behalve denken “hoe kom ik van dit nare gevoel af waardoor ik word overspoeld”. Je zei alsof het leek dat je ging flauwvallen en het enige wat je nog wilde was zo snel mogelijk naar buiten en normaal ademhalen.

Je lichaam zette je plotseling stil en deed verwoede pogingen om de opgebouwde spanningen te ontladen.

Zomaar een fragment uit de praktijk…

Stress wie herkent dat niet. Het hoort bij het leven en is ook helemaal niet erg. Het kan helpen als je iets wilt bereiken; zoals een examen of een presentatie voor een groep. Het is positief, tenzij het chronisch wordt, dan wordt het een aanval op je lichaam en geest. Ik kom heel veel mensen tegen die erover klagen en zeggen; “ik heb enorm veel stress en het overkwam me in een keer”. Ik kan je een ding zeggen: het is je niet in een keer overkomen! Stress is een gevolg van wat soms al jaren speelt in je leven.

Een van de problemen is dat je niet op tijd de signalen herkent en daardoor klachten gaat ontwikkelen. Dat gebeurt heel geleidelijk.

Hoe herken je stress?

De signalen beginnen vaak op psychisch niveau; je wordt bv. vergeetachtig, sneller geirriteerd, gaat piekeren, malen, wordt misschien minder geconcentreerd en wat emotioneler. Lichamelijke klachten volgen zoals spierspanning in je nek, schouders en rug, migraine, hartkloppingen, druk op je borst of maagproblemen… Ook gedragsmatig kunnen er veranderingen ontstaan. Je gaat bv meer koffie en alcohol drinken of meer roken.

Wanneer je dat ziet gebeuren, weet dan dat je veel signalen krijgt die wijzen op een ding: Dat je keuzes moet maken! Je lichaam geeft net zolang signalen totdat jij luistert. Wanneer jij steeds denkt geen tijd te hebben om daar iets mee te doen, dan doe je jezelf en je lijf te kort.

Welke stresssignalen herken je bij jezelf? En kies je ervoor om erop te reageren of niet?

Stress gerelateerde klachten herstellen meestal niet vanzelf, daar moet je actief iets aan doen. Dat doe je niet alleen door rust te nemen en te ontspannen. De oorzaken van de stress en de disbalans, zal hersteld moeten worden. Het is altijd goed om langs de huisarts te gaan als je veel stressklachten hebt. Het is belangrijk om andere oorzaken dan stress uit te sluiten.

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je hulp nodig, dan ontmoet ik je graag in mijn praktijk. Ik help je met begeleiding met behulp van een stressreductie programma van VitaMens.

De VitaFit-methode combineert massage met cognitieve en mentale coaching. Deze aanpak is effectief bij symptomen van stressklachten en burn-out.

Vitale groet,

Marielle Hoogenbosch

Vitaliteitscoach, Stresscounselor en Integraal masseur