Gezond eten op budget

vitamens-muntgeldGezond eten wordt vaak gezien als iets duurs en daardoor onhaalbaars als je het niet zo breed hebt. Ook hoor ik regelmatig dat het bereiden van een gezonde maaltijd veel tijd kost. Toch kan gezond eten voor iedereen haalbaar zijn juist door puur te eten. Daar wil ik de komende weken aandacht aan geven door gezonde en goedkope gerechten te delen. En natuurlijk lekker en uitgebreid getest door mijn strenge testpanel thuis….;-)

Kies je voor puur gezond eten, dan krijg je geen stoffen binnen die je gewoonweg niet nodig hebt. Ik bedoel te veel zout, E-nummers, smaakversterkers en kleur- en/of conserveermiddelen. Ze zijn dan wel wettelijk toegestaan, maar je hebt ze niet nodig. Met pure producten geef je jezelf zoveel gezondheid mee!.

Het is juist ook heel gemakkelijk en snel. Je kunt veel sneller zelf koken dan met al die zakjes en pakjes, het is zelfs sneller dan het bestellen van pizza. Bovendien is het veel voordeliger. Als je kiest voor zakjes en pakjes, moet je altijd nog andere ingrediënten toevoegen en ben je uiteindelijk duurder uit.

Tips voor een goedkope en gezonde maaltijd:

 • Ga voor onbewerkt. Vermijd de pakjes en zakjes en maak en snij alles zelf. Het kost wat meer tijd, maar het scheelt een hoop geld.
 • Ga voor seizoensgroente en -fruit. Het is goedkoper, vaak in de aanbieding en de kans is groot dat het veel verser en lekkerder is.
 • Haal je groente en fruit op de markt of bij de Turkse/Marokkaanse supermarkt.
 • Eet vaker vegetarisch. Eieren en peulvruchten zijn goede vleesvervangers, erg gezond en goedkoper dan vlees. Vooral gedroogde peulvruchten zijn goedkoop.
 • Koop lang houdbare producten, zoals rijst, spaghetti en gedroogde peulvruchten, in bulk.
 • Plan je maaltijden voor de week en koop zoveel mogelijk per keer. Hoe vaker je naar de supermarkt gaat, hoe groter de kans is dat je wat extra’s meeneemt. Vergeet alleen niet om je boodschappenlijstje mee te nemen 😉
 • Gebruik de aanbiedingen als inspiratiebron. Zijn runderlappen in de aanbieding? Maak dan eens een lekkere runderstoofpot. Heb je er nu nog geen trek in of is het teveel? vries het in
 • Heb je eten over? Eet het de volgende dag als lunch of vries het in voor bijvoorbeeld een kliekjes avond. Je kan van verscheidende overgebleven groenten ook gemakkelijk een lekkere soep maken. Je kan ook wat vaker voor 2 dagen koken. Dat scheelt tijd en elektriciteit of gas.
 • Controleer iedere week wat je nog hebt staan. Zo voorkom je dat eten ongemerkt over de datum gaat.
 •  Verbouw zoveel mogelijk zelf (zelfs kruiden op de vensterbank helpen al).
 • Drink water, het is bijna gratis. Ook (groene) thee is veel goedkoper en gezonder dan frisdrank en sap .
 • Kijk ook eens in het diepvriesgedeelte van de supermarkt. Ingevroren groente en fruit is vaak goedkoper dan de ‘verse” variant. Zo worden diepvriesfruit- en groente al binnen een paar uur na het oogsten ingevroren en zijn “verse” groente en fruit soms heel wat langer onderweg.

Volg binnenkort mijn puur gezonde recepten op budget.