Bij afvallen komt meer kijken dan alleen gezond eten.
Natuurlijk is het belangrijk wat je eet. Naast wat je eet is het ook heel belangrijk hoe je eet.
Je zult het vast wel herkennen; je werkt voor de zoveelste keer snel te snel een ontbijt naar binnen of je eet gezellig een zak chips leeg, verbaasd constaterend dat hij al leeg is. Als je het herkent wordt het tijd om je eens te verdiepen in mindful eten. Helemaal niet zweverig, het betekent niet meer dan bewust stilstaan bij wat je eet, hoe je eet en waarom je iets eet.
Hoe pas je dit extra bewustzijn in tijdens je maaltijden, zodat het je helpt afvallen:
Plan je maaltijd
Mindful eten begint al in de winkel. Ren jij door de supermarkt en gris je willekeurig de aanbiedingen mee? Of plan jij je maaltijden en maak je van tevoren een lijstje, zodat je op je gemakje langs de schappen loopt en je kunt verheugen op de maaltijd die je gaat maken?
Natuurlijk hebben we het allemaal druk, doe dit daarom niet elke dag en plan je maaltijden voor meer dagen en haal de boodschappen in 1 keer in huis, scheelt ook nog in de portemonnee.
Kook met verse ingrediënten
En dan gaan we koken. Trek je een paar kant-en-klaar zakjes open en gooi je alles bij elkaar in de pan? Of zoek je zelf bij elkaar welke kruiden lekker zullen combineren, om je gerecht op smaak te brengen? Nog los van het feit dat kant-en-klaar maaltijden vaak enorm veel E-nummers bevatten en ook nog eens heel erg zout en vet zijn, is het gewoon veel leuker om uit te zoeken hoe je een puur gerecht zelf kunt maken. Je kunt álles zelf maken, echt. Het is lekkerder en goedkoper.
Eet op een vaste plek
Het begint dus allemaal met het boodschappen doen en het koken. Maar vervolgens ga je de maaltijd ook opeten. Hoe doe je dat? Hang je op de bank of zit je aan tafel? Heb je de televisie aanstaan? Heb je je telefoon in je hand?
Eet zittend, ook als je onderweg bent, en bij voorkeur in een rustige omgeving.
Neem de tijd
De reden dat mensen te veel eten is omdat ze te snel eten.
Probeer, om te beginnen, eens twintig minuten voor je maaltijd uit te trekken. Dit betekent dat je misschien flink langzamer zult moeten gaan eten. Meer pauzes inlassen, of langer op iedere hap kauwen. Je vork af en toe neerleggen wil ook wel helpen. Omdat je maag er ongeveer twintig minuten over doet om te registreren dat er is gegeten, zul je een meer voldaan gevoel hebben na een ‘langzame’ dan na een ‘snelle’ maaltijd.
Je staat vaak langer in de keuken dan dat je aan tafel zit en dat is eigenlijk heel erg zonde. Je hebt er hard voor gewerkt! Geniet er dan ook van.
Waarom eet je
Mindful eten is meer dan bewust kiezen en langzamer eten. Het heeft alles te maken met stilstaan bij wát je eet en waarom je eet. Voed je je lichaam met wat het nodig heeft, of eet je omdat je bepaalde emoties wilt dempen? Eten mag nooit de oplossing voor een probleem zijn. Dat kan trouwens ook helemaal niet; het is immers maar eten.
Zo lang je stilstaat bij wat je eet en hierin bewuste keuzes maakt, kun je vooral genieten van je zelf gemaakte maaltijd.